Waar kan ik terecht als ik verslaafd ben?

Er bestaan verschillende soorten verslavingen, de een wordt sneller opgemerkt dan de ander. Een drugsverslaving merk je sneller op dan een alcoholverslaving, die wordt te laat opgemerkt vaak, omdat er een dunne lijn is tussen normaal gebruik en verslaafd zijn. Als verslaafde kan je bij Connection SGGZ terecht voor de juiste begeleiding.

De fases tot aan de verslaving

Van normaal gebruik tot aan de daadwerkelijke verslaving worden dezelfde soort stappen doorlopen. Wel is iedere persoon die lijdt aan een verslaving uniek, iedere verslaving is anders, maar ook de reactie erop. De experimenteerfase is waar het gebruik ontstaat als experiment, uit nieuwsgierigheid. De volgende fase is waar sociaal gebruik ontstaat, hier belemmert het niet je leven maar wordt er steeds vaker en meer gebruikt. Na deze fase ontstaat er pas een echte verslaving, vaak ook zonder dat ze het doorhebben. Het gebruik gaat dan echt je leven belemmeren. 

Wat is verslavingszorg?

Wanneer de verslaafde heeft toegegeven verslaafd te zijn en om hulp kan vragen, dan kan die terecht voor verslavingszorg. De klinieken die verslavingszorg aanbieden zijn gespecialiseerd in de problematiek die horen bij een verslaving. Het behandelplan wordt opgesteld door de hulpverleners en de verslaafde zelf. Bij het opstellen van het behandelplan wordt ook de omgeving erbij betrokken. Wanneer iemand verslaafd is heeft dat effect op het eigen leven, maar ook van de mensen er om heen. Het is daarom belangrijk dat het netwerk een rol speelt bij het herstel. Het overwinnen van een verslaving doe je namelijk nooit alleen. Door het inzetten van het netwerk bij het herstel is er minder kans op een terugval. De verslaafde kan namelijk ook na het traject terugvallen op het netwerk er rondom.