Tips voor als je 34 weken zwanger bent

Info baby

In de 34e week is je baby gemiddeld 1600 gram en 40 cm groot. Ongeveer dus op de helft van zijn uiteindelijke geboortegewicht. Ook groeit hij nog maar zo’n 10 cm.


Tips

 

Wellicht ben je al bezig met het inrichten van de babykamer of je wilt nog verven of behangen. Let wel op dat je dat uitbesteedt. In verf en behanglijm zitten stoffen die schadelijk zijn voor je baby. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

Zorg dat je een tasje klaar hebt staan met spullen die je mee wilt nemen als je onverwacht naar het ziekenhuis gaat. Het lijkt wat vroeg, maar je kan het beter vast voorbereid hebben. Doe er voor jezelf een t-shirt in voor de bevalling, een toilettas, wat opfrisspullen en make-up, je fotocamera (opgeladen en met schijfje), dikke sokken (tegen koude voeten tijdens de bevalling), pantoffels en badjas en kleren voor de dag na de bevalling.
Voor de baby leg je een rompertje en sokjes klaar en wat kleine kleertjes. Zorg er ook voor dat je verzekeringspapieren in de tas zitten en wat klein geld voor de parkeerautomaat bij het ziekenhuis. Ook een lijstje met belangrijke telefoonnummers is aan te raden.

Houdt rekening met je activiteiten. Doordat de baby nu 40 cm is, is de baarmoeder fors aan omvang toegenomen. De baby is nog niet ingedaald wat betekent dat de baarmoeder de longen wat wegdrukt. Daardoor kun je kortademig en eerder vermoeid zijn. En kun je minder zin hebben in eten, of liever je maaltijden kleiner maken en wat spreiden over de dag.

Doordat de baby nu wat groter is kan de baarmoeder ook tegen je maag drukken, waardoor je wat last krijgt van maagzuur. Het eten van melkproducten kan het zuur wat verzachten. En ’s nachts een extra kussen onder je hoofd, kan ook wat verlichting bieden.

Maak afspraken met de kraamzorg. Dit gebeurd meestal rond week 34. Bij je eerste kindje gebeurt dit persoonlijk, bij een volgend kind kan de intake ook via de telefoon plaatsvinden. Schrijf van te voren op wat je wilt vragen en hoeveel hulp je denkt nodig te hebben, zodat de juiste informatie bij de intake wordt opgeschreven.

Wellicht ben je wat angstig voor de bevalling? Dat is helemaal niet raar. Veel aanstaande moeders kijken gespannen uit naar de bevalling. Zelfs al is het hun tweede of derde kindje. Het helpt om erover te praten met je verloskundige, op je zwangerschapscursus, partner of vriendinnen. En heb je vragen? Blijf er niet mee rondlopen, maar stel ze vooral.